Skip links

A Depresszió Jelei

Lehet, hogy depresszió?

Boldogtalannak lenni nem egyenlő a depresszióval. A depresszió egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak annak leírására, hogyan érezzük magunkat egy rossz munkahelyi hét után, vagy amikor életünk egy pontján szünetet tapasztalunk élete során.

De a súlyos depressziós rendellenesség – a depresszió egy fajtája – sokkal összetettebb mentális betegség. Vannak konkrét tünetek, amelyek meghatározzák, hogy amit érzünk, az valóban depresszió-e, vagy csak a szomorúság, amelyet mindannyian megtapasztalunk az életben.

A depresszió diagnózisa elengedhetetlen. Annak meghatározása, hogy a tartós, megingathatatlan sötét érzések a depresszió következményei-e, lehet az első lépés a gyógyulás és a gyógyulás felé. Olvassa el ezeket a figyelmeztető jeleket, hogy megtudja, vannak-e depresszió tünetei, és ideje felkeresni egy mentális egészségügyi szakembert

1. Reménytelen kilátások

“A depresszió egy kegyetlen betegség, amely bárkit érinthet. Nagyon könnyű a tünetek megjelenése után bárki számára, hogy a depresszió fekete lyukába sodródjanak, ahol a tünetek spiráljába kerülnek, amelyek aztán egymásból táplálkoznak és így növelik a súlyosságát.”

– Michelle London, pszichológus, Weiss Memorial Kórház Chicagost

A súlyos depresszió egy hangulati rendellenesség, amely befolyásolja az életről alkotott általános érzéseket. A depresszió tünetei a következők:

A reménytelenség vagy a tehetetlenség érzése a depresszió leggyakoribb tünete, és egyéb érzések lehetnek a haszontalanság, az öngyűlölet vagy a nem megfelelő bűntudat.

A depresszió jelei is gyakoriak, visszatérő gondolatok: „Minden az én hibám” vagy „Mi értelme?”

2. Érdeklődés elveszítése

67876 Min

“Egyre kevésbé volt kedvem munkába menni. Elkezdtem egyre többször beteget jelenteni és arra gondoltam, hogy csak egy fészekrakási fázison megyek keresztül, miután megházasodtam. “

– Maigen Thomas, webfejlesztő és szerkesztő

A depresszió elveszi az általad szeretett dolgok örömét vagy élvezetét. Az érdeklődés elvesztése vagy az olyan tevékenységektől való elzárkózás, amelyekre már várt – sport, hobbi vagy turizmus – szintén a depresszió tünetei.

Egy másik terület, amely iránt elveszítheti érdeklődését, a szex. A súlyos depresszió tünetei közé tartozik a csökkent szexuális, sőt az impotencia is.

3. Fokozott fáradtság és alvási problémák

Az egyik oka annak, hogy abbahagyja azt, amit szeret, mert nagyon fáradtnak érzik magukat. A depressziót gyakran kísérik olyan testi tünetek, mint az energiahiány és az elsöprő fáradtság érzése, ami a depresszió leggyengítőbb tünete lehet. Ez túlzott alváshoz vezethet.

A depresszió összefügg az álmatlansággal, mivel az egyik a másikhoz vezethet, és fordítva. Csak ronthatják a másikat. A minőségi, pihentető alvás hiánya is szorongáshoz vezethet és egyéb testi tünetek.

  4. Szorongás

“Ha eléggé magad alatt vagy és egyszerűen nem tudsz belőle kikeveredni-azok a dolgok, amelyek korábban boldoggá tettek már nem érdekelnek vagy nem ugyanolyan hatásuk van-, akkor az nem egy egyszerű szomorúság.”

– Dr. Jephtha Tausig

Noha a depresszió nem okoz szorongást, a két állapot gyakran együtt fordul elő. A szorongás tüneteia következők lehetnek:

 • idegesség, nyugtalanság vagy feszültség
 • veszély, pánik vagy félelem érzése
 • szapora szívverés
 • gyors légzés
 • fokozott vagy erős izzadás
 • remegés vagy izomrángások
 • nehézségek a koncentrációval vagy nehéz bármi másra gondolni, mint ami aggaszt minket

  5. Ingerlékenység férfiaknál

 

Ingerlékenység férfiaknál

A depresszió különböző módon érintheti a nemeket. A tanulmányok azt mutatják, hogy a depresszióval diagnosztizált férfiak ok nélkül olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint az ingerlékenység, az elkerülő vagy kockázatos viselkedés, a kábítószer-használat vagy a harag.

A férfiaknál ritkábban depresszió diagnózisa, vagy kérnek kezelést rá, mint a nőkre.

6. Változások az étvágyban vagy a súlyban

A depresszióban szenvedők súlya és étvágya ingadozhat. Ez a változás személyenként eltérő lehet. Vannak, akiknek megnövekszik az étvágya és hízni fognak, míg mások nem lesznek éhesek és fogyni fognak.

Az egyik jele annak, hogy az étrendi változások összefüggenek-e a depresszióval, hogy szándékosak-e vagy sem. Ha nem, az azt jelentheti, hogy depresszió okozza őket.

7. Nem kontrollálható érzelmek

“A depresszióm szomorúságban, frusztrációban és dühben nyilvánult meg és nagyon komolyan hatással volt a friss házasságomra, mert a férjem nem értette meg, hogyan működik a depresszió.”

– Maigen Thomas, webfejlesztő és szerkesztő

Egyperces robbanás. Megállíthatatlan kiáltás következik. Semmi sem okozta ezt a változást, de az érzelmek egy pillanatra megváltoznak. A depresszió valószínű diagnózisának tünetei.

A depresszió hangulati ingadozásokat, más néven bipoláris zavar okozhat.

8. A halál várása

A halál várása

“Amikor 28 éves voltam, elkezdtem azon gondolkodni, hogy visszamegyek tanítani az iskolába az őszi szünet utáni hétfőn. Ez pénteken volt és egyszerűen el sem bírtam képzelni, hogy felkelek és bemegyek az iskolába. Elkezdtem sírni és nem tudtam abbahagyni.”

– Mindy Kay Smith, blogger

A depresszió néha az öngyilkossággal is összefügg. A Centers for Disease Control and Prevention szerint 2013-ban több mint 42 000 ember halt meg öngyilkosság következtében az Egyesült Államokban.

Az öngyilkosság következtében elhunyt embereken általában először tünetei mutatkoznak. Gyakran beszélnek róla, vagy csinálnak egy első kísérletet, mielőtt véget vetnének az életüknek. Ha úgy gondolja, hogy valakit közvetlenül fenyeget az önkárosítás veszélye vagy hogy egy másik személyt bánthat:

 • Hívja a 112-öt vagy a helyi segélyhívó számot.
 • Maradjon a személlyel a segítség megérkezéséig.
 • Távolítson el minden fegyvert, kést, gyógyszert vagy egyéb olyan tárgyat, amely kárt okozhat.
 • Hallgassa meg a személyt, de ne ítélkezzen, ne vitatkozzon, ne fenyegetőzzön vagy kiabáljon.

Ha úgy gondolja, hogy valaki öngyilkosságot fontolgat, kérjen segítséget egy lelki segélyszolgálattól vagy öngyilkosság-megelőzési forródróttól. A nap bármely órájában, bármely szolgáltatótól ingyenes hívható a 116-123-as szám, amely az egységes lelki elősegély hívószám Magyarországon.

9. Segítség kérése

Segítség kérése

“A depressziós elme gyakran elveszíti a perspektívát és gyakran végleges megoldásokra sarkall az intenzív érzelmi fájdalom megszüntetésére. A legfontosabb az, hogy ha valamelyik szerettünk bármilyen utalást tesz arra, hogy ártana magának, akkor azonnal meg kell vizsgálni az állapotát.”

– Jim Hjort, LCSW

Ha a fenti tünetek bármelyike két héten tovább fennáll, súlyos depressziós lehet. A tünetek felismerése elengedhetetlen a megfelelő segítséghez és a depresszió kezelése.

A depresszió okai sokfélék lehetnek. A depresszió emberek millióit érinti. Ha depressziót diagnosztizálnak, betegség kezelésére különféle módszerek léteznek, például gyógyszeres kezelés vagy életmódváltás. Nem számít, milyen kezelést választ, a szakszerű segítséghez vezető első lépés az, hogy újra jól érezze magát.

Joy of Living Icon

Örömének visszaszerzése a lényeg
minden nap megtesz néhány egyszerű lépést.

Találja meg az Ön igényeire szabott napi rituálét
2 perces kvíz kitöltése


Szólj hozzá