Skip links

11 Táplálék-Kiegészítők és Gyógynövények Depresszió Ellen

 

 • Gyógynövények
 • Étrend-kiegészítők
 • Biztonság
 • Konkluzió

A depresszió egy olyan mentális egészségi állapot, amely csak az Egyesült Államokban több mint 17 millió felnőttet érint. A tényleges szám azonban jóval magasabb, mivel sok depressziós ember különböző okok miatt nem kér kezelést.

Az alábbiakban a depressziós rendellenességek öt osztályozása található, amelyek olyan közös jellemzőkkel rendelkeznek, mint például a szomorúság, az ingerlékenység, az üresség érzése és a mindennapokat befolyásoló kognitív változások:

 • súlyos depressziós rendellenesség (MDD)
 • hangulatszabályozási zavar
 • tartós depressziós rendellenesség
 • premenstruációs diszfóriás zavar
 • más egészségügyi állapot miatt kialakuló depressziós rendellenesség

A depressziós rendellenességeket gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával kezelik. Ezenkívül az életmódbeli változtatások, beleértve az étrend megváltoztatását és bizonyos kiegészítők bevitelét, szintén segíthetnek a depresszió kezelésére és a visszaesés megelőzésében.

Például egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és más vegyületek további előnyökkel járhatnak a depressziós tünetek enyhítésében.

Ennek ellenére a gyógynövényeket és az étrend-kiegészítőket nem ellenőrzi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ugyanúgy, mint a gyógyszereket. Tehát nem lehet mindig biztos abban, hogy mit kap, és hogy az biztonságos-e.

Ezenkívül további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy mely természetes kiegészítők segíthetnek nagyobb valószínűséggel a depresszió elleni harcban, és milyen mellékhatásokat okozhatnak.

Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt beiktatna az étrendjébe, érdemes kutatásokat végeznie és megbeszélnie a tervét orvosával. Ez a cikk 11 olyan kiegészítőt sorol fel, amelyek a depresszióban szenvedők számára előnyösek lehetnek.

Gyógynövények a depresszió elleni

 

Gyógynövények a depresszió ellen

Illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea)

Az illatos rózsásvarjúháj egy gyógynövény, amelyhez számos lehetséges egészségügyi előny kapcsolódik, ha étrendkiegészítő formájában veszik be. Ezek közé tartozik a depressziós tünetek csökkenése és a stresszre adott válaszok javulása, ami segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez.

A gyógynövény antidepresszáns hatást fejthet ki azáltal, hogy fokozza az idegsejtek kommunikációját és csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) tengely túlműködését.

A HPA tengely egy összetett rendszer, amely szabályozza a szervezet stresszre adott válaszát. A kutatások azt mutatják, hogy a HPA tengely túlzott aktivitása súlyos depresszióhoz vezethet.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az illatos rózsásvarjúháj étrendkiegészítőként történő fogyasztása a depresszióban szenvedők számára előnyös lehet azáltal, hogy befolyásolja a neurotranszmitter receptorokat és a molekuláris hálózatokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a hangulatra.

Például egy 57 depressziós ember bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a napi 340 mg illatos rózsásvarjúháj kivonattal 12 héten át végzett kezelés a depressziós tünetek klinikailag is jelentős csökkenéséhez vezetett.

Ráadásul miközben a illatos rózsásvarjúháj kezelés kevésbé volt ugyan hatékony, mint a Sertralin antidepresszáns gyógyszer, sokkal kevesebb mellékhatást okozott.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az illatos rózsásvarjúháj és sáfrányból álló étrend-kiegészítő 6 hét után jelentősen csökkentette a depresszió és a szorongás tüneteit az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő felnőtteknél.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az illatos rózsásvarjúháj önmagában vagy sáfránnyal kombinálva jótékony hatással lehet a depressziós tünetekre. Az egyértelmű következtetések levonásához azonban további vizsgálatokra van szükség.

Sáfrány

SáfrányA sáfrány egy élénk színű fűszer, tele antioxidáns vegyületekkel, beleértve a krocint és a krocetin karotinoidokat. Érdekes módon a sáfrány a betegség természetes gyógymódjaként is ígéretesnek bizonyult.

Tanulmányok kimutatták, hogy növeli a hangulatjavító szerotonin neurotranszmitter szintjét az agyban. Bár nem ismert, hogy ez a folyamat pontosan hogyan működik, úgy gondolják, hogy a sáfrány gátolja a szerotonin újrafelvételét, ezáltal tovább megtartja az agyban.

Öt randomizált, kontrollos vizsgálat elemzése kimutatta, hogy a sáfrány étrend-kiegészítőként történő alkalmazása jelentősen csökkentette a súlyos depressziós rendellenességben szenvedő felnőttek tüneteit a placebóhoz képest.

Ezenkívül az elemzés megállapította, hogy a sáfrány-kiegészítők ugyanolyan hatékonyan csökkentik a tüneteket, mint az antidepresszánsok.

A kutatók azonban elismerik, hogy nagyobb vizsgálatokra van szükség hosszabb követési időszakokkal a sáfrány depressziókezelési képességének jobb felméréséhez..

ÖSSZEFOGLALÁS

A sáfrány étrend-kiegészítők ígéretesek a depresszió természetes gyógymódjaként. A kutatás azonban még folyamatban van, és nagyobb, hosszabb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni.

Depresszió elleni étrend-kiegészítők

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírok esszenciális zsírok, ami azt jelenti, hogy étrendünkkel kell bevinnünk a szervezetünkbe. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3-kiegészítők segíthetnek a betegség kezelésében

Egy, 638 nő bevonásával végzett véletlenszerű kontrollvizsgálatok 2020-as elemzése megállapította, hogy az omega-3 zsírsavat tartalmaző étrend-kiegészítők jelentősen javították a depressziós tüneteket terhes és szülés utáni nőknél.

A tanulmányban az eikozapentaénsavat (EPA) a dokozahexaénsavhoz (DHA) képest nagyobb arányban tartalmazó étrend-kiegészítők különösen hatékonyak voltak. Az EPA és a DHA kétféle omega-3 zsírsav, mindkettő gyakori a tengeri ételekben.

Egy másik, 26 tanulmányt felülvizsgáló elemzés, amely 2160 résztvevőt fedett le, azt találta, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők összességében pozitív hatást gyakoroltak a depressziós tünetek kezelésére.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leghatékonyabbak azok az omega-3 készítmények, amelyek napi 1 gramm vagy annál kevesebb adagban legalább 60% EPA-t tartalmaztak.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, más tanulmányok vegyes eredményeket mutattak. Például egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők nem csökkentették a depressziós tüneteket súlyos depresszióban szenvedő gyermekeknél és serdülőknél.

Általánosságban elmondható, hogy az omega-3-kiegészítők jól tolerálhatók és egészségesek, ha egyébként nem tartalmaznak olajos halat. Egyes vizsgált populációkban segíthetnek a betegség kezelésében is. Azonban további kutatásokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az omega-3 étrend-kiegészítők segíthetnek a depresszió kezelésében bizonyos csoportok esetén, de további kutatásokra van szükség.

NAC (N-acetil-cisztein)

A NAC az L-cisztein és a glutation aminosavak prekurzora. A glutation az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezetben, és kritikus a gyulladások szabályozásában és a sejtek oxidatív károsodással szembeni védelmében.

A NAC szedése számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szervezet glutationszintjének növelését.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedőkben magasabb a gyulladásos citokinek szintje, mint például a C-reaktív fehérje, az interleukin-6 és a tumor nekrózis faktor alfa. A NAC szedése csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a tüneteket.

Sőt, a NAC javíthatja a neurotranszmitter diszregulációt a pszichiátriai rendellenességekkel küzdőknél. A neurotranszmitterek, például a dopamin és a glutamát szabályozási zavara egyéb állapotok mellett hangulati zavarokkal és skizofréniával is összefüggésbe hozható.

Végül öt 2016-os tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a NAC-kezelés jelentősen csökkentette a depresszió tüneteit és javította a depressziós betegek állapotát a placebóval összehasonlítva. Ezenkívül a NAC-kiegészítők biztonságosak és jól tolerálhatók.

A napi 2–2,4 grammos adagról úgy gondolják, hogy segít a mentális egészség rendellenességeinek, például a depressziónak a kezelésében.

ÖSSZEFOGLALÁS

A NAC-kiegészítők csökkenthetik a depressziós tüneteket és javíthatják a depresszióban szenvedők állapotát.

D-vitamin

 

D-vitaminA D-vitamin kritikus tápanyag, amely számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. Sajnos sok embernek nincs elegendő D-vitaminja a testében, beleértve a depresszióban szenvedőket is.

A kutatások azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alacsony szinten van vagy hiányzik a D-vitamin. Az ebben a betegségben szenvedőknél általában alacsonyabb a szint, mint az átlagos népességnél, és a legalacsonyabb szinten szenvedőknél a legsúlyosabb depressziós tünetek.

A D-vitamin számos mechanizmuson keresztül küzdhet a depresszió ellen, beleértve a gyulladás csökkentését, a hangulat szabályozását és a neurokognitív diszfunkciók elleni védelme.

Négy véletlenszerű, kontrollvizsgálat 2019-es áttekintése azt találta, hogy a D-vitamin-kiegészítők klinikai előnyökkel jártak súlyos depresszióban szenvedőknél.

Ezenkívül egy 2020-as, D-vitamin hiányban és depresszióban szenvedő betegek körében végzett tanulmány azt találta, hogy egyetlen 300 000 NE D-vitamin injekció beadása a szokásos kezeléssel együtt jelentősen javította a tüneteket, az életminőséget és a betegség súlyosságát is csökkentette.

Egy 61 tanulmány 2020-as áttekintése azonban arra a következtetésre jutott, hogy bár a D-vitamin szintjét összefüggésbe hozták a depressziós tünetekkel, és az étrend-kiegészítők segíthetnek, több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a D-vitamint univerzális kezelésként javasoljuk.

ÖSSZEFOGLALÁS

A tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin táplálék-kiegészítők előnyösek lehetnek a depresszióban szenvedőknél. Azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a depresszió standard kezeléseként ajánlják.

B vitaminok

B vitaminokA B-vitaminok fontos szerepet játszanak a neurológiai működésben és a hangulatszabályozásban. A B-vitaminokra, köztük a folsavra, a B12-re és a B6-ra van szükség a neurotranszmitterek, például a szerotonin, a gamma-aminovajsav (GABA) és a dopamin termeléséhez és szabályozásához.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a B12-vitamin és a folsavhiány növelheti a depresszió kockázatát, és ezekkel a tápanyagokkal való kiegészítés segíthet bizonyos populációkban a tünetek csökkentésében.

Például a folsav-kiegészítők csökkenthetik a kezelésre rezisztens depresszió tüneteit azoknál a gyermekeknél és felnőtteknél, akiknél olyan genetikai mutáció van, amely befolyásolja a folsavanyagcseré.

Kimutatták, hogy a B12-vitamin hozzáadása csökkenti a súlyos depresszióban szenvedő betegek tüneteit, ha antidepresszánsokkal együtt alkalmazzák.

Egy 2020-as elemzés hasonlóképpen azt mutatta, hogy a B12-vitamin-kiegészítők korai szedése késleltetheti a depresszió kialakulását és javíthatja az antidepresszáns gyógyszerek hatását.

A B6-vitaminról azt is megállapították, hogy más tápanyagokkal, köztük triptofánnal és a B3-vitamin egy formájával, a nikotinamiddal együtt alkalmazva javítja a depresszió tüneteit.

ÖSSZEFOGLALÁS

A B-vitamin-hiány a depresszió fokozott kockázatával jár. A B-vitaminok, például a folsav, B6 és B12 segíthetnek a betegség kezelésében.

Cink

CinkA cink egy ásványi anyag, amely kritikus az agy egészsége és a neurotranszmitterek szabályozása szempontjából. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A cinkhiány szorosan összefügg a depresszió fokozott kockázatával és tüneteinek súlyosságával.

A 17 megfigyeléses tanulmány alapján készült egyik elemzés azt találta, hogy a vér cinkszintje körülbelül 0,12 µg/ml-rel alacsonyabb volt a depresszióban szenvedőknél, mint azoknál, akiknél nem volt ilyen állapot. A tanulmány a nagyobb cinkhiányt és a depressziós tüneteket is összefüggésbe hozta.

Hasonlóképpen, egy áttekintés, amely négy véletlenszerű kontrollvizsgálatot tartalmazott, megállapította, hogy amikor a résztvevők cink-kiegészítőket szedtek antidepresszáns gyógyszereik mellett, jelentősen csökkentek a depressziós tünetek.

ÖSSZEFOGLALÁS

A cink elengedhetetlen az agyműködéshez, és ennek a tápanyagnak a hiánya növelheti a depresszió kockázatát. Ezenkívül a cink-kiegészítés csökkentheti a tüneteket, ha antidepresszánsokkal együtt alkalmazzák.

S-adenozil-metionin (SAMe)

A SAMe egy kéntartalmú vegyület, amely ígéretesnek bizonyult a depresszió kezelésében. Természetesen is megtalálható a szervezetben, és fontos szerepet játszik az agy működésében.

Egy nyolc tanulmány 2020-as áttekintéséből készült elemzés megállapította, hogy a SAMe önmagában vagy antidepresszáns gyógyszerekkel együtt alkalmazva javította a depressziós tüneteket súlyos depresszióban szenvedő betegeknél. A napi adagok 200-3200 mg, míg a kezelési idő 2-12 hét között mozgott.

Orbáncfű

Az orbáncfű egy népszerű gyógynövény, amely ígéretesnek bizonyult a depresszióban szenvedők tüneteinek csökkentésében.

A 2016-os 35 tanulmány áttekintésének elemzése megállapította, hogy az orbáncfű-kezelés csökkentette a tüneteket az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegeknél. A kiegészítés azonban nem bizonyult hatékonynak súlyosabb esetekben.

Sok más gyógynövényhez hasonlóan az orbáncfű is kölcsönhatásba léphet a gyakran használt gyógyszerekkel. Fontos, hogy a gyógynövény súlyos kölcsönhatásba léphet egyes antidepresszáns gyógyszerekkel, ami potenciálisan életveszélyes mellékhatásokhoz vezethet.

Magnézium

 

MagnéziumA magnézium fontos ásványi anyag, amely hasznos lehet a depresszióban szenvedők számára. A magnéziumhiány gyakori a depresszióban szenvedőknél, és a kutatások azt mutatják, hogy ennek pótlása csökkentheti a tüneteket.

Egy 126, enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő ember bevonásával végzett randomizált vizsgálat arra jutott, hogy napi 248 mg magnézium 6 héten át tartó bevétele jelentősen hozzájárult a depressziós tünetek csökkenéséhez a placebóhoz képest.

Kreatin

A kreatin egy szerves sav, amely számos egyéb funkció mellett fontos szerepet játszik az agyi energia fenntartásában. Úgy gondolják, hogy az agy megváltozott energiaszintje szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy napi 2–10 gramm kreatin bevitele csökkentheti a tüneteket a súlyos depresszióban szenvedő betegeknél.

ÖSSZEFOGLALÁS

Míg a SAMe, az orbáncfű, a magnézium és a kreatin segíthet csökkenteni a depressziós tüneteket, további kutatásra van szükség. Ezek az étrend-kiegészítők természetesek, de kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt beépítené őket az étrendjébe.

Öngyilkosság megelőzése

Ha Ön vagy valaki, akit ismer öngyilkosságon gondolkodik vagy önkárosító szándékai vannak, kérjen támogatást:

 • Hívja az éjjel-nappal elérhető 116-123-as telefonszámot, hogy segítséget kapjon. Minden hálózatból ingyenes!
 • Öngyilkossági gondolatok esetén keresse a +36 80 505 390-as telefonszámot!
 • Keressen segítséget világszerte a Befrienders Worldwide segítségével
 • Hívja a 112-t vagy a helyi segélyhívót, ha úgy érzi vészhelyzet van

Amíg a segítség érkezésére vár, maradjon valakivel, és távolítson el minden olyan fegyvert vagy anyagot a közeléből, amely kárt okozhat. Nincs egyedül.

A konkluzió

A depresszió egy mentális egészségi állapot, amely emberek millióit érinti világszerte. Bár a depressziót általában gyógyszeres kezeléssel és terápiával kezelik, egyesek más biztonságos módszereket is kipróbálhatnak, például étrend-módosításokat vagy étrend-kiegészítőket, hogy csökkentsék tüneteiket.

A cikkben szereplő kiegészítőket tanulmányozták a depressziós tünetek csökkentésére való képességük miatt, és megfelelőek lehetnek egyes depressziós betegek számára. Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le a depresszióra gyakorolt hatásukról.

Alapvető fontosságú, hogy minden étrend-kiegészítő használatát megbeszélje az orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos az Ön számára, és megfelel az Ön igényeinek.

 

Joy of Living Icon

Örömének visszaszerzése a lényeg
minden nap megtesz néhány egyszerű lépést.

Találja meg az Ön igényeire szabott napi rituálét
2 perces kvíz kitöltése


Szólj hozzá