Skip links

Kezelheti az orvosi marihuána a depressziót?

Orvosi marihuána depresszióra

Ha szomorúságot érez, amelyből nem tud kimászni, vagy nem érdeklik azok a tevékenységek, amelyek egykor örömöt jelentettek, akkor lehet, hogy depresszióban szenved – és nincs egyedül. A depresszió körülbelül 350 millió embert érint világszerte. Ez a gyakori hangulatzavar a betegségek vezető oka világszerte. Sok depressziós ember azonban nem kapja meg a szükséges segítséget.

Jelenleg számos kezelés áll rendelkezésre, beleértve a szájon át bevehető gyógyszereket és a különböző terápiákat. A kutatók most kezdik felfedezni a marihuánát, mint kiegészítő kezelést. A következőkben bővebben olvashat az orvosi marihuána depresszióra való használatáról, előnyeiről és lehetséges mellékhatásairól.

Melyek az orvosi marihuána előnyei?

Melyek az orvosi marihuána előnyei

Előnyök

 1. A marihuána használható fájdalomcsillapítóként.
 2. Az orvosi marihuána enyhítheti a szorongás és a depresszió tüneteit.
 3. A kemoterápiához kapcsolódó hányinger és hányás lehetséges kezelési módjaként is elismert.

Egy, a Hawaii Journal of Medicine & Public Health által közzétett 2014-es tanulmány a fájdalomcsillapítást az kannabisz lehetséges előnyeként emelte ki. A vizsgálatban résztvevők 64 százalékkal csökkent fájdalomról számoltak be a marihuána használata közben. Sokan a szorongás csökkenését és jobb alvást is tapasztaltak a gyógyszer használata közben.

Egy 2012-es tanulmány a orvosi kannabisz vizsgálta, mint lehetőséget a szklerózis multiplexben szenvedő betegek rohamainak csökkentésére. A résztvevők átlagosan körülbelül 30 százalékkal kevesebb rohamról számoltak be a kezelés során.

Az orvosi kannabiszegyéb lehetséges előnyei közé tartozik, hogy megszabaduljon a következőktől:

 • Mozgászavarból származó akaratlan mozgásoktól
 • hányingertől, különösen a kemoterápia miatti hányingertől
 • alvászavaroktól
 • HIV-hez kapcsolódó fogyástól

Kutatások folynak ezeken a területeken a használat rövid és hosszú távú hatásainak meghatározására orvosi marihuána.

Kutatás a marihuána és a depresszió kapcsolatában

A kannabisz alapú depresszió elleni használatával kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak. A kutatók most arról számolnak be, hogy a lehetséges előnyök közé tartozik a „normális” endokannabinoid funkció helyreállítása és a hangulat stabilizálása.

A Buffalói Egyetem tudósai az orvosi kannabisz, mint a krónikus stressz okozta depresszió lehetséges kezelési módját kezdték el vizsgálni. Az egyetem Addiktológiai Kutatóintézete (RIA) kifejezetten az endokannabinoidoknak nevezett agyi vegyi anyagokra összpontosított.

Ezek természetesen előállított kémiai vegyületek. Szerepet játszanak a motorikus irányításban, a felismerésben, az érzelmekben és a viselkedésben. A kannabiszhoz hasonló kémiai összetételük is van.A tudósok nem embereken, hanem állatokon végezték vizsgálataikat. Ennek ellenére felfedezték, hogy a krónikus stressz elnyomhatja az agyban az endokannabinoidok termelését. Azt találták, hogy ez depresszióhoz hasonló viselkedéshez vezethet.

Az orvosi kannabisz bevezetése segíthet helyreállítani a normál szintet és funkciót. Ez enyhítheti a depresszió tüneteit.További tanulmányokra van azonban szükség a marihuána valódi előnyeinek és hátrányainak felmérésére, mint a depresszióban szenvedők potenciális terápiás lehetősége.

Kockázatok és figyelmeztetések

Kockázatok és figyelmeztetések

Kockázatok

 1. Az orvosi marihuána mellékhatásai a fogyasztás módjától függően változhatnak.
 2. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a marihuána depressziót okozhat-e vagy segíthet-e azt kezelni.
 3. A kannabisz használata skizofréniát vagy pszichózist okozhat azoknál az embereknél, akiknél nagyobb az ilyen állapotok kialakulásának kockázata a magasabb THC miatt a kompozícióban és.Ez a tanulmány azonban nem egyértelmű.

A krónikus fájdalom elleni orvosi marihuána használattal kapcsolatban megkérdezett emberek 71 százaléka nem számolt be semmilyen jelentős mellékhatásról. Hat százalék számolt be köhögésről vagy torokirritációról.

Továbbra is nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a orvosi kannabisz depressziót okoz. A kettő között azonban lehet kapcsolat. Egyes kutatások szerint a marihuána rendszeres vagy gyakori fogyasztóinál gyakrabban diagnosztizálnak depressziót, mint a nem használóknál.

A marihuánát más mentális betegségekkel is összefüggésbe hozták. Ha Önnél nagy a pszichózis kockázata, fontos tudni, hogy a kannabisz THC tartalmú miatt skizofréniát vagy pszichózist okozhat. A pszichózis egy súlyos mentális zavar, amelyet a valóságtól való elszakadás jellemez. A tünetek között lehetnek hallucinációk és téveszmék.

A marihuána használatának lehetséges mellékhatásai a bevétel módjától függhetnek. Az Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a orvosi kannabisz depressziót okoz. A kettő között azonban lehet kapcsolat. Egyes kutatások szerint a marihuána rendszeres vagy gyakori fogyasztóinál gyakrabban diagnosztizálnak depressziót, mint a nem használóknál.

Spray, CBD olaj, kapszula vagy tapasz formájában is használható. Folyamatban vannak a kutatások a hagyományos rekreációs célú alkalmazási módszerekkel is, mint például az elszívás vagy a párologtatás.

A Buffalo Egyetem kutatói jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a cannabidiol nevű kivonat (amely cbd-t és thc-t tartalmu) lehet-e hangulatjavító hatása anélkül, hogy függőséget okozna.

Hagyományos kezelési módok a depresszióra

Hagyományos kezelési módok a depresszióra

A depresszió kezelése minden esetben egyedi az Ön vonatkozásában és az ön esetének súlyossága szerint. Lehetséges az enyhe, közepes és súlyos depresszió sikeres kezelése és gyógyítása.

Az enyhe depresszió jól reagálhat a pszichoszociális kezelésekre, például a pszichoterápiára (ezt „beszélgetési terápiának” is nevezik). A gyógyszereket általában nem ajánlják enyhe depressziós esetek kezelésére.

A pszichológiai kezelések, például a viselkedési vagy interperszonális pszichoterápia szintén jó első lépést jelentenek a közepesen súlyos vagy súlyos depresszióban szenvedők számára.

Az antidepresszáns egy másik eszköz, amelyet egyes orvosok súlyosabb depressziós esetekre használnak. Ilyenek például a szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók és a triciklusos antidepresszánsok. A gyógyszereknek lehetséges mellékhatásai lehetnek, és csak orvos felügyelete mellett szabad alkalmazni őket. Az antidepresszánsokat óvatosan kell alkalmazni depresszióban szenvedő gyermekek és tinédzserek esetében.

Eszközök a depresszióval való megbirkózáshoz

Eszközök a depresszióval való megbirkózáshoz

Miután Ön és kezelőorvosa kidolgoztak egy kezelési tervet, további lépéseket tehet otthon a depresszió leküzdésére:

 • Próbálja kiiktatni az életéből a plusz felelősségeket és stressztényezőket. Hagyjon magának teret fújni egyet, amikor levertnek érzi magát.
 • Rendezze struktúrába a napját. Emlékeztetőket állíthat be a telefonján, ha találkozói vagy egyéb feladatai vannak.
 • Fontolja meg a naplóírást. Ez egészséges kiút lehet az Ön számára, hogy nyíltan és őszintén kinyilvánítsa szomorúságát, haragját vagy félelmeit.
 • Keressen olyan csoportokat, amelyek segítik a mentális egészség helyreállítását. Munkáltatójának vagy egyházának is lehet egy segítő programja, amelyhez fordulhat. Megnézheti az Egyensúlyunkért Alapítvány vagy a Magyar Pszichiátriai Társaság ajánlatát és lehetőségeit is.
 • Próbálja meg nem elszigetelni magát. Bár ez nehéz lehet, ha rosszul érzi magát, a támogató hálózat fenntartásának számos előnye lehet.
 • Fedezzen fel új és szórakoztató módszereket a stressz és a rossz érzelmek enyhítésére. Ez lehet olyan egyszerű dolog is, mint egy napi séta, néhány jógapóz vagy a meditáció kipróbálása.

A konkluzió

A konkluzió

Bár az ezen a területen végzett kutatás ígéretesnek tűnik, még több munkát kell végezni annak megállapítására, hogy az orvosi marihuána valóban hatékony-e a depresszió kezelésében. A marihuána továbbra is tilos Magyarországon.

Ha érdekli egy ilyen lehetséges terápia, és olyan területen él, ahol legális a gyógyászati ​​marihuána, fontolja meg, hogy ezt megbeszélje orvosával. Együttműködhet Önnel annak eldöntésében, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.

Kezelőorvosa más kezelési lehetőségeken is végigvezetheti Önt. Együtt kidolgozhatják az Ön számára legjobb stratégiát.

 

Joy of Living Icon

Örömének visszaszerzése a lényeg
minden nap megtesz néhány egyszerű lépést.

Találja meg az Ön igényeire szabott napi rituálét
2 perces kvíz kitöltése


Szólj hozzá