Skip links

Premenstruációs Diszfóriás Zavar: Különbözik a PMS-től?

Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között? Hogyan kezelik a PMDD-t?

A (PMDD) a premenstruációs szindróma (PMS) súlyos, esetenként rokkantságot okozó továbbfejlődése. Bár a PMS-nek és a PMDD-nek egyaránt vannak fizikai és érzelmi tünetei, a PMDD szélsőséges hangulatváltozásokat okoz, amelyek megzavarhatják a mindennapi életet és érthatnak az emberi kapcsolatoknak.

Mind a PMDD-ben, mind a PMS-ben szenvedő nők a tünetek általában hét-tíz nappal a menstruáció előtt jelentkeznek, és a menstruáció első napjaiban is fennállnak.

Mind a premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD), mind a PMS tünetek puffadást, mellérzékenységet, fáradtságot, valamint az alvási és étkezési szokások megváltozását okozhatja. Azonban a következő és viselkedési tünetek közül legalább egy kiemelkedik a PMDD-ben szenvedő nők:

A PMDD és a PMS oka nem tisztázott. A tünetei súlyos depresszió és a szorongás egyaránt gyakori betegség a PMS-ben és a PMD-ben is, így lehetséges, hogy a menstruációt okozó hormonális változások ronthatják a súlyos hangulati zavarok tüneteit.

A PMDD kezelése a mentális és fizikai tünetek premenstruációs megelőzésére vagy minimalizálására a következőket foglalhatja magában:

  • Antidepresszánsok. A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k), mint például a fluoxetin (Prozac, Sarafem és mások) és a sertralin (Zoloft) csökkenthetik az érzelmi és fizikai tüneteket, a fáradtságot, az étvágyat és az alvási problémákat. Csökkentheti a PMDD és a PMC tüneteit, ha SSRI-ket szed egész hónapban, vagy legalább az ovuláció kezdete és a menstruáció között.

Antidepresszánsok

  • Fogamzásgátló tabletták. A fogamzásgátló tabletták szedése esetén tabletta szedése nélküli időközökkel vagy rövid tablettamentes időszakokkal csökkenthetőek a PMS és a PMDD tünetei.

 

  • Táplálékkiegészítők. Napi 1200 milligramm kalcium fogyasztása kezelési jelenthet, és csökkentheti a PMS és a PMDD tüneteit. A B6-vitamin, a magnézium és az L-triptofán is segíthet, de tanácsért forduljon orvosához, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt szedne.

 

  • Gyógynövények. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a bokrok (Vitex agnus-castus) fogyasztása csökkentheti az ingerlékenység, a hangulati ingadozások, a mellérzékenység, a puffadás, a görcsök és a PMDD-vel és a PMS-sel kapcsolatos étkezési problémák tünetek, de további kutatásra van szükség. A gyógynövény-kiegészítőket nem mindig szabályozza egyértelműen a magyar gyógyszerjog, ezért beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármelyik kezelés kipróbálná.

 

  • Diéta és életmódváltás. A rendszeres testmozgás gyakran csökkenti a premenstruációs tüneteket. A koffeinfogyasztás csökkentése, az alkoholfogyasztás elkerülése és a dohányzás abbahagyása szintén enyhítheti a PMDD és a PMS tüneteit. A megfelelő alvási és relaxációs technikák, például az éber figyelem, a meditáció és a jóga alkalmazása szintén segíthet a kezelése. Ha lehetséges, kerülje a stresszes és érzelmi kiváltó tényezőket, például a pénzügyi kérdésekről vagy a kapcsolati problémákról szóló megbeszéléseket.

Diéta és életmódváltás

Ha a menstruáció előtti dysphoriás rendellenesség (PMDD) vagy PMS tünetei vannak, beszéljen kezelőorvosával a diagnózisról és a kezelési lehetőségekről.

Joy of Living Icon

Örömének visszaszerzése a lényeg
minden nap megtesz néhány egyszerű lépést.

Találja meg az Ön igényeire szabott napi rituálét
2 perces kvíz kitöltése


Szólj hozzá