Skip links

Pszichotikus Depresszió

EBBEN A CIKKBEN

 • Miben különbözik a pszichotikus depresszió a súlyos depressziós vagy klinikai nem pszichotikus depressziótól?
 • Mik a pszichotikus depresszió tünetei?
 • Hogyan kezelik a pszichotikus depressziót?
 • Mindig működik a pszichotikus depresszió kezelése?

A pszichotikus depresszió a súlyos depresszió egyik altípusa, amely akkor fordul elő, ha egy súlyos depressziós betegség valamilyen pszichózist tartalmaz. A pszichózis lehet hallucináció (például hangok hallása, amely azt mondják, hogy nem vagyunk jók vagy értéktelenek vagyunk), téveszmék (például az értéktelenség, a kudarc vagy a bűn elkövetésének intenzív érzése) vagy más jellegű, a valóságtól való elszakadás. A pszichotikus depresszió nagyjából minden negyedik embert érinti, aki depresszió miatt kerül kórházba.

Miben különbözik a pszichotikus depresszió a súlyos vagy klinikai nem pszichotikus depressziótól?

Miben különbözik a pszichotikus depresszió a súlyos vagy klinikai nem pszichotikus depressziótól

Az amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint egy pszichotikus személy nincs kapcsolatban a valósággal. A pszichotikus tünetek küzdők „hangokat” hallhatnak. Vagy furcsa és logikátlan elképzeléseik lehetnek. Például azt gondolhatják, hogy mások hallják a gondolataikat, vagy ártani próbálnak nekik. Vagy azt gondolhatják, hogy megszállta őket az ördög, vagy a rendőrség keresi őket, mert olyan bűncselekményt követtek el, amit valójában nem követtek el.

A pszichotikus depresszióban szenvedők minden látható ok nélkül dühösek lehetnek a depressziós epizód során. A depresszió esetén szenvedő személy figyelmen kívül hagyhatja megjelenését, például nem fürdik vagy nem öltözik át. Vagy nehéz lehet vele beszélni. Súlyosabb esetben alig mondanak vagy mondanak olyat, aminek semmi értelme.

A más mentális betegségekben, például skizofréniában szenvedők is pszichózisban szenvednek. A pszichotikus depresszióban szenvedőknek azonban általában vannak olyan téveszméi vagy hallucinációi, amelyek összhangban vannak a depresszióval kapcsolatos témákkal (például értéktelenség vagy kudarc), míg a skizofrénia pszichotikus tünetei gyakrabban nagyon bizarr vagy valószínűtlen tünetek, és nincs nyilvánvaló kapcsolatuk a hangulati állapottal (például arra gondolnak, hogy idegenek követik őket csak azért, hogy zaklassák őket).

A pszichotikus depresszióban szenvedők szégyellhetik és bánhatják a gondolataikat, és megpróbálhatják elrejteni őket. Ez nagyon megnehezíti az ilyen típusú depresszió diagnosztizálását.

De a diagnózis fontos. Mert ha a depresszió pszichotikus, akkor ennek a depressziónak a kezelése különbözik a nem pszichotikus depressziótól. Ezenkívül a egy depressziós epizód növeli a bipoláris zavar esélyét, ismétlődő , mániával és még öngyilkossággal is.

Mik a pszichotikus depresszió tünetei?

Mik a pszichotikus depresszió tünetei

A depressziós epizód szenvedő betegek gyakori tünetei a következők:

 • Izgatottság
 • Szorongás
 • Székrekedés
 • Hipochondria
 • Álmatlanság
 • Gondolkodási bénultság
 • Fizikai bénultság
 • Tévképzetek vagy hallucinációk

Hogyan kezelik a pszichotikus depressziót?

 

Hogyan kezelik a pszichotikus depressziót

 

A pszichotikus depresszió kezelését általában kórházi körülmények között végzik. Ily módon a mentális egészségügyi szakemberek a depressziós epizód alatt szorosan figyelemmel kísérhetik a pácienst. Különféle gyógyszereket, általában antidepresszánsok és antipszichotikumok kombinációit alkalmazzák a személy hangulatának stabilizálására.

Az antipszichotikumok a neurotranszmitterekre hatnak, amelyek lehetővé teszik az idegsejtek közötti kommunikációt az agy azon területein, amelyek szabályozzák a minket körülvevő világgal kapcsolatos információk észlelésének és rendszerezésének képességét. Napjainkban számos antipszichotikus vagy neuroleptikus gyógyszer létezik. Ezek közé tartozik az aripiprazol (Abilify), az azenapin (Saphris), cariprazine (Vraylar), olanzapin (Zyprexa), kvetiapin (Seroquel) és riszperidon (Risperdal). Minden gyógyszernek egyedi mellékhatásai vannak, és klinikai hatásossági profiljuk eltérő lehet. Általában azonban ezek a gyógyszerek jobban tolerálhatók, mint a korábbi antipszichotikumok.

Mindig működik a pszichotikus depresszió kezelése?

Mindig működik a pszichotikus depresszió kezelése

A pszichotikus depresszió kezelése nagyon hatékony. Az emberek képesek felépülni, általában néhány hónapon belül. De szükség lehet folyamatos orvosi ellenőrzésre. Ha a gyógyszerek nem hatnak a pszichotikus tünetek és a depresszió enyhítésére, néha elektrokonvulzív terápia (ECT) és gyógyszeres kezelés kombinációját alkalmazzák. A depresszió, esetén fontos, hogy a beteg együttműködjön az orvossal annak érdekében, hogy megtalálják a leghatékonyabb, legkevesebb mellékhatással járó gyógyszereket. Mivel a pszichotikus depresszió nagyon súlyos depresszió, az öngyilkosság kockázata is magas.

Joy of Living Icon

Örömének visszaszerzése a lényeg
minden nap megtesz néhány egyszerű lépést.

Találja meg az Ön igényeire szabott napi rituálét
2 perces kvíz kitöltése


Szólj hozzá